Sisteme de supraveghere video

Sistemele de supraveghere video au devenit, cu timpul, o componente cheie pentru asigurarea sigurantei si securitatii pentru foarte multe organizatii. Odata cu cresterea riscului de securitate, nevoia de monitorizare video si de inregistrare a evenimentelor a devenit din ce in ce mai importanta. Ca rezultat multe organizatii implementeaza astfel de sisteme pentu o gama larga de aplicatii si nu doar in domeniul strict al sistemelor de securitate. Trebuie spus de la inceput ca aceste sisteme vin sa completeze sistemele « traditionale« de securitate si siguranta – detectie efractie, control acces , detectie incendiu- sistemele de supraveghere functionand in relatie de colaborare cu acestea, asigurand elementul de monitorizare in timp real si posibilitatea de vizualizare post-eveniment precum si inregistrare, afisarea si transmisia informatiei video catre diversi beneficiari ai acesteia.

Industria sistemelor de televiziune cu circuit inchis –TVCI- (CCTV- Closed Circuit Television) a avut ca principala sursa de dezvoltare industria televiziunii. Pe parcursul timpului tehnologia din industria TV a fost «importata« si folosita pentru dezvoltarea industriei TVCI. Datorita progreselor tehnologice inregistrate de a lungul timpului in industria electronicii si, in principal, in domeniul tehnologiei informatiei industria TVCI si-a schimbat foarte multe din principiile de baza, trecand de la sistemul complet analogic la cel complet digital, centrat in jurul conceptulului de retea.

Scurta evolutie sisteme de supraveghere video

In continuare vom face scurta trecere in revista a evolutiei si dezvoltarii sistemelor de TVCI . Ca etape de dezvoltare a sistemelor de supraveghere video se poate vorbi de patru generatii de sisteme video.

1.1. Sistem complet analog

Prima generatie de sisteme de supraveghere a fost in intregime analogica. Camerele transmit semnalul in format analogic, care apoi este comutat si inregistrat folosind echipamente analogice precum matricea video analogica si VCR-ul (Video Cassettte Recorder sau TLR –Time Lapse Recorder). Inregistrarea semnalului video se facea pe suport analogic – casetavideo – in format multiplexat in timp. Acest tip de sistem permitea operatii de baza, de monitorizare si inregistrare. Dezavantajele acestor sisteme erau datorate faptului ca nu se facilita inregistrarea si playback-ul simultan pe acelasi echipament, pentru playback fiind necesar un echipament VCR suplimentar sau oprirea inregistrari pe timpul perioadei de vizualizare. Mai mult, procesul de inregistrare era susceptibil de greseli datorate operarii dificile a mediilor de stocare (casetelor) si a stoparii/repornirii procesului de inregistrare care se facea manual. Deasemenea era necesara o evidenta a casetelor pentru perioade lungi de stocare, procesul de derulare a acestora fiind strict liniar, secvential, acest proces consumand destul de mult timp si resurse. Sisteme de securitate

Vizualizare de la distanta era un proces imposibil. Calitatea inregistrarilor era de tip VHS sau S-VHS.

12

Figura 1.1 Sistem complet analog

1.2. Sistem analog cu inregistrare digitala

Un prim pas in evolutia sistemelor de supraveghere a fost inlocuire sistemului de inregistrare cu unul digital. In continuare semnalul analogic de la camera este transmis folosind cablul coaxial sau fibra optica iar comutarea si afisarea semnalelor se face analog (matice video, quad, multiplexor, distribuitor/amplificator video, monitor CRT) dar sistemul de inregistrare a fost inlocuita cu un sistem digital. Digital Video Recorder-ul, (DVR), inregistratorul video digital, a inlocuit sistemul analogic VCR. Acest echipament, DVR, primeste semnalul analogic pe care il converteste in format digital si apoi il stocheaza pe hard disk-ul intern sau pe un mediu de stocare extern (caseta digitala, matrice de hard disk-uri, CD). Astfel, multe din operatiile asociate cu operarea manuala a VCR-ului au fost eliminate sau reduse ca frecventa.

Primul pas a constat in inlocuirea doar a VCR-ului prin introducerea unui DVR de un singur canal, acest DVR ramane conectat la echipamentul de multiplexare care preia toate semnalele video si le « furnizeaza »DVR-ului sub forma multiplexata. Pasul urmator a constat in introducerea functiilor de multiplexare in functiile de baza ale DVR-ului astfel incat, in acest moment DVR-ul devine un echipament care poate executa in acelsi timp functii precum : vizualizare imagini in timp real, inregistrare, playback, arhivare, conectare prin retea a unui software client, etc.

Functiile acestor echipamente au devenit din ce in ce mai variate, iar o descriere mai detaliata se face in capitolul referitor la aceste echipamente.

Figura 1.2 Sistem analog cu inregistrare digitala

2

1.3. Sistem hibride – analog/digitale

Urmatorul pas in dezvoltarea sistemelor de televiziune cu circuit inchis a constat in introducerea elementelor cu conectare IP in structura sistemelor analogice, acest lucru ducand la aparitia sitemelor hibride Aceste elemente sunt : camere IP, encodere (video server), decodere, DVR-uri hibride (accepta semnale analogice cat si stream-uri de date de la camere IP sau encodere). Aceasta etapa este una intermediara, vazuta ca un mijloc economic viabil de trecere la generatia a patra de sisteme, cele complet digitale.

3

Figura 1.3 Sistem hibridanalog-digital

1.4. Sistem complet digital

Sistemul complet digital este sistemul din generatia a patra, bazat pe tehnologii de retea si pe protocolul TCP/IP. In acest tip de sistem conversia analog/digitala se face la nivelul camerei, « semnalul« de iesire din camera fiind, de fapt, un stream de date, un sir de pachete IP. In acest moment se poate vorbi de “matricea virtuala”, acelasi stream de date fiind transmis catre mai multe destinatii in acelasi timp sau succesiv, afisat, iunregistrat, vizualizat, exportat. Practic reteau devine « matricea virtuala«. Comparativ cu sistemele de generatia a doua si a treia acest tip de sisteme ofera cateva avantaje care il fac din ce in ce mai mult o optiune pentru proiectantii si specialistii in CCTV. Acest tip de sisteme, principiile de functionare, specifictiile si elementele constituitive vor fi detaliate in capitolul 4, referitor la sistemele Video-IP, sau sistemele digitale.

4

Figura 1.4 Sistem complet digital

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: