Senzor Cmos versus Senzor CCD la camerele de supraveghere

Senzorul unei camere de supraveghere este componenta care preia informatia luminoasa focalizata de obiectivul camerei si o transforma in impulsuri electrice. Un mod simplificat de a privi structura unui senzor este sa ne gandim la el ca la o matrice bidimensionala cu cateva milioane de celule fotosensibile. Fiecare celula preia un pixel de informatie luminoasa.

In lume exista doua tipuri de senzori folositi care s-au impus definitiv. Este vorba despre ultracunoscutul CCD (charge coupled device) si mai noul sau rival CMOS (complementary metal oxide semiconductor).

O intrebare de genul care tip de senzor este mai bun nu isi poate gasi un raspuns clar. Exista prea multe variabile de luat in calcul de la producatorul si modelul senzorului si pana la camera in care acesta este incorporat. Si cum raspunsul direct la o astfel de intrebare nu este posibil va vom da cateva detalii despre fiecare senzor in parte.

Senzorul CCD (charge coupled device) este primul senzor de acest tip aparut pe piata. Evident mai scump decat mai recentul CMOS acesta este produs in lume doar de cativa mari producatori ( Sony, Sharp, LG, Interline) intrucat procesul tehnologic de constructie este foarte costisitor. Caracteristica acestui senzor este ca informatia luminoasa transformata in impulsuri electrice este transferata pe suprafata senzorului si citita la coltul cel mai apropiat. Un dispozitiv ADC (analog to digital converter) transforma apoi informatia analoga a fiecarui pixel intr-o valoare digitala prin masurarea intensitatii sarcinii. Rezultatul acestui proces este o imagine foarte precisa cu un nivel scazut de noise ( zgomot) si o rezolutie mare care creste direct proportional cu marimea senzorului. Un alt avantaj al senzorilor CCD ar fi vechimea in “bransa” le confera o maturitate mai mare fata de omologul sau CMOS.

Senzorul CMOS (complementary metal oxide semiconductor) este mai nou aparut decat CCD. Daca la inceput el s-a dorit doar ca o varianta de reducere a costurilor si a insemnat si o reducere calitativa a imaginii ulterior el a devenit un concurent serios predecesorului lui. Spre deosebire de acesta CMOS-ul are pentru fiecare pixel (fotodioda) cativa tranzistori miniaturizati care amplifica si convertesc semnalul din analog in digital si transfera informatia prin legaturi mult mai conventionale (conductori). Semnalul generat de senzorul CMOS este digital deci nu are nevoie de dispozitive ADC. Marele dezavantaj vine din faptul ca fotonii din care este alcatuita lumina care bombardeaza senzorul lovesc nu doar fotodiodele ci si tranzistorii incorporati fapt ce scade sensibilitatea luminoasa a senzorului. Un avantaj al senzorului CMOS ar fi ca are un consum de energie cam de 100 de ori mai mic decat al unui senzor CCD ceea ce il face ideal pentru camerele foto digitale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: