Rolul lumini in supravegherea video

Estimarea cantitatii de lumina din zona protejata este foarte importanta cand alegeti camerele de supraveghere din care va fi alcatuit un sistem de supraveghere video.
Ochiul uman si obiectivul camerei de supraveghere video opereaza intr-un mod diferit. In timp ce  ochiul uman se adapteaza rapid la variatiile de lumina, camera de supraveghere video este mult mai putin flexibila.
Intr-un sistem de supraveghere video, iluminarea trebuie prevazuta corespunzator – proiectata inca de la inceput pentru a obtine cele mai bune rezultate. Tipul de lumina utilizat, si pozitionarea corecta a surselor de lumina sunt esentiale pentru a obtine imagini cat mai clare.   “Lux” –ul este unitatea internationala de masura a nivelului de lumina dintr-o zona data. In mediile bine iluminate o camera de medie performanta ar fi suficenta, din acest punct de vedere. Totusi, pentru zonele in care lumina poate scadea sub 1 Lux veti avea nevoie de camere de supraveghere mult  mai performante.
Pentru determinarea nivelului de iluminare dintr-un spatiu dat se utilizeaza luxmetrul. Totusi, s-ar putea sa nu aveti in dotare asa ceva, de aceea luati in considerare urmatorii indici;

Lux                  Descriere

50000         Soare puternic
5000           Cer acoperit
500              Lumina incapere
300              Lumina veioza
50                Iluminare culoar
15                Iluminare stradala, principala
10                Apus de soare
5                  Iluminare stradala secundara
2                  Iluminare minima
1                  Crepuscul
0,3               Luna plina
0,1               Luna pe cer acoperit
0,001          Cer instelat
0,0001        Cer instelat acoperit
20-75         Depozite
30-75         Scari de evacuare
75-200        Coridoare si scari
75-300        Magazine
300-500     Birouri si receptii
200-1000      Banci si birouri
300-1000      Linii de asamblare
Lumina de zi – lumina alba – este de fapt un compus de lumina “colorata” de diferite frecvente. Sitemele de supraveghere video sunt mult mai receptive la anumite combinatii de culori decat la altele.
Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand raspunsul spectral al camerei se potriveste cu tipul luminii existente in scena urmarita. Cantitatea de lumina reflectata de un obiect determina cat de “stralucitor” apare acel obiect. Cateva cifre privind gradul de reflexie a unor obiecte sunt prezentate mai jos.

Asfalt – 5%
Frunzis  – 10-20%
Beton – 25-30%
Caramizi rosii – 35%
Zapada – 95%

Aceste cifre au legatura cu nivelul minim de iluminare necesar difceritelor materiale de constructie pentru a fi distinse cat mai clar  pe timp de zi.
Se poate observa cu usurinta ca tehnologia video de azi poate oferi rezultate bune chiar si la nivele scazute de iluminare. – Nota: Unele camere de supraveghere cu sensor de imagine SONY pot opera color chiar la nivele de lumina de 0.1 Lux (F1.2) fara a comuta in monocrom sau a-si reduce frecventa cadrelor/secunda.

Magazin importator tehnica de securitate

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: