Ce sunt sistemele de alarma?

Sistemele de alarma sunt dispozitive cu rol de avertizare in cazul petrecerii unor evenimente neplacute. Sistemele de alarma pot varia ca forma si complexitate, de la sisteme simple de alarma de avertizare sonora, pana la instalatii complicate ce acopera mai multe zone.
Indiferent de tipul si forma lor, sistemele de alarma, magazin sisteme de alarma pot fi rezumate la: senzori, o unitate de control si sistem de avertizare (daca e cazul).

Cele mai des intalnite sisteme alarma sunt cele care avertizeaza in cazul unei usi sau ferestre deschise, sau cele care detecteaza miscarea.

Sistemele de alarma fie ca sunt fixe (de exemplu, detectoarele de gaz) sau mobile (de exemplu, alarmele auto) se impart in doua categorii:

  • sisteme alarma de interior
  • sisteme alarma de exterior

In cele ce urmeaza va vom prezenta cele mai intalnite sisteme de alarma dupa prin tipul senzorilor.

Sisteme alarma de interior

Detector pasiv cu infrarosu (PIR)

Sistemele de alarma cu detector pasiv cu infrarosu sunt printre cele mai raspandite sisteme antiefractie. Este un sistem intalnit in protejarea locuintelor si a sediilor de firma mici, deoarece este accesibil si fiabil.Aceste detectoare sunt capabile sa detecteze prezenta unui obiect care emite infrarosii prin “invatarea” temepraturii ambiente a locatiei monitorizate, si apoi prin detectarea oricarei schimbari de temperatura datorata prezentei unui obiect. Folosind principiul diferentierii, adica o verificare a prezentei sau a non-prezentei, detectoarele pasive cu infrarosu, verifica daca exista caz de intruziune in zona monitorizata. Intre zonele de acoperire exista spatii in care sensibilitatea senzorului este nula (zone moarte), care sunt folosite pentru comparare.

Detector cu ultasunete

Detectoarele cu ultrasunete sunt detectoare active, care emit sunete cuprinse intre 25 kHz si 75 kHz. Pentru a detecta un obiect intrus, se foloseste principiul Doppler shift, prin care se detecteaza o schimbare in frecventa undelor emise, cauzata de un obiect in miscare. Acest lucru se petrece atunci cand un obiect in miscare modifica frecventa undelor sonore din jurul lui.

Pentru a se produce un efect Doppler shift, trebuiesc indeplinite doua conditii:

  • Obiectul strain trebuie sa fie mobil
  • Miscarea obiectului trebuie sa produca o schimbare in cadrul frecventei ultrasonice

Detectorul ultrasonic functioneaza cu ajutorul unui transmitator care emite semnalul ultrasonic si al unui receptor.

Aceasta tehnologie este catalogata de multi ca fiind depasita, drept urmare nu mai este utilizata.

Detector cu microunde

Aceast tipuri de sisteme de alarma emit microunde cu ajutorul unui transmitator si masoara reflexia sau reducerea intensitatii undelor cu ajutorul unui receptor. Receptorul si transmitatorul fie sunt plasate in aceeasi carcasa (atunci cand sunt folosite in interior), fie sunt plasate in doua carcase diferite atunci cand sunt folosite la exterior. Detectorul cu microunde este un aparat de detectie volumetrica activa, care raspunde la unul din urmatorii stimuli:

  • O schimbare de frecventa de tip Doppler shift
  • O schimbare de faza a frecventei
  • Miscare, cauzata de reducerea energiei primite.

Detector cu fascicule fotoelectrice

Fasciculele fotoelectrice detecteaza prezenta unui intrus prin transmiterea unor raze de lumina din spectrul vizibil sau infrarosu peste o zona unde aceste raze ar putea fi obstructionate. Pentru a imbunatati rata de detectie, fasciculele sunt adesea dispuse in stive. Pentru a nu fi “pacalite” cu o alta sursa de lumina ce ar putea pastra fasciculul neintrerupt, dispozitivele de acest gen, folosesc o sursa de lumina modulata.

Detector pentru detectarea geamurilor sparte

Detectoarele pentru geamuri sparte, pot fi folosite pentru protectia perimetrului interior al cladirilor. Atunci cand geamul este spart, acesta genereaza un spectru mare de frecvente (intre 20 Hz si 20 kHz). Detectoarele pentru geamuri sparte, sunt montate in apropierea geamurilor si capteaza frecvente specifice sticlei sparte.

Sisteme alarma de exterior

Bariera de microunde

Acest tip de sistem de alarma produce o raza electromagnetica folosind unde electromagnetice de inalta frecventa care circula de la transmitator spre receptor, formand un camp de protectie invizibil si foarte sensibil. La detectarea unei intruziuni, sistemul incepe o analiza a situatiei pentru a stabili daca e cazul sa declanseze alarma.

Detector de vibratii

Sistemele de alarma de acest tip sunt dotate cu senzor ce detecteaza un atac de tip fizic asupra obiectivului protejat. Detectoarele de vibratii simple, folosesc o structura mecanica instabila prin care trece un curent electric. Atunci cand se inregistreaza o vibratie mai puternica, structura instabila intrerupe circuitul si astfel se declanseaza alarma. Versiunile mai sophisticate ale detectoarelor de vibratii folosesc componente piezoelectrice pentru a detecta vibratiile, deoarece acest tip de componente, pot fi ajustate foarte precis la tipul de vibratie pe care trebuie sa-l detecteze. Aceste tipuri de sisteme de alarma sunt montate in general pe bariere.

Camp magnetic pasiv

Sistemele de alarma cu camp magnetic pasiv folosesc un generator de camp electromagnetic care alimenteaza doua fire paralele. Ambele fire strabat perimetrul la o distanta de 13 cm cand sunt incastrate in pereti, sau la 30 cm atunci cand sunt ingropate in pamant. Aceste fire sunt conectate la un analizator de semnal care are rolul de a depista orice schimbare in campul electromagnetic.
Practic, aceste sisteme de alarma sunt incastrate si se bazeaza pe principiul detectarii anomaliilor magnetice.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: