Evolutia senzorilor CMOS

Dispozitivele digitale de capturare a imaginii folosesc un senzor de imagine. Aceste cipuri de silicon contin milioane de diode fotosenzitive numiti si pixeli. Pe acest chip are loc prima etapa in formarea imaginii.

Senzorii CMOS sunt utilizati pe scara larga in telefoane, aparate foto, laptopuri, camere de supraveghere etc. Cota de piata este reimprospatata continuu datorita consumului redus de energie, a nivelului ridicat de integrare, de rata mica a defectelor cat si de pretul redus al echipamentului.

Directia de dezvoltare actuala a senzorilor CMOS se focuseaza pe o sensibilitate mai mare la conditii de iluminare scazuta si pe capacitatea de micsorare sau chiar eliminare a zgomotului. Impreuna cu un DSP specializat putem vedea rezultatele evolutiei tehnologiei la camerele CMOS + DPS Aptina.

 Principalele avantaje ale senzorilor CMOS fata de CCD sunt:

1. Rata de citire si viteza de raspuns mare. In prezent, viteza de citire a semnalului de catre un CCD nu depaseste 70Mpixeli/s, pe cand la CMOS ajunge pana la 1000Mpixeli/s.

2. Consum redus. Daca un CCD are nevoie de mai multe tensiuni cuprinse intre -7.5V si 15V, interval in care este foare greu sa se poata controla puterea consumata, senzorul CMOS foloseste o singura tensiune, consumul ajungand la 1/8 – 1/10 din puterea unui CCD.

3. Lipsa efectului de difuzie. Reprezinta aparitia unei linii verticale luminoase provenita de la o sursa puternica.

4. Lipsa efectului de “blooming”. Prin expunerea la o sursa de lumina puternica, surplusul de incarcatura electrica de pe o anumita zona este emis in zonele adiacente.

5. Nivel ridicat de integrare. Senzorii de imagine CMOS pot integra mai multe functii pe chipul integrat precum corectia de pixel, corectarea de diafragma sau corectie de Gamma, lucru dificil de realizat pe un CCD. Acest nivel de integrare permite senzorilor CMOS utilizarea lor pe scara larga.

Concluzie

Senzorii CMOS au castigat cele mai multe cote pe piata HD si in principal a camerelor IP si a camerelor analogice de rezolutie inalta (1000 Linii TV), toate acestea datorita caracteristicilor sale, inclusiv a consumului redus de energie, a nivelului ridicat de integrare si in principal a solutiei low-cost oferita. Progresul tehnologiei in acest sens accelereaza trecerea de la analog la digital si ajuta la o dezvoltare rapida si pe scara larga a tehnologiei de tip circuit integrat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: