Sisteme de supraveghere wireless ?

Intreaga idee a unui sistem de supraveghere wireless a devenit din ce in ce mai “la moda” in ultimii ani datorita lejeritatii implementarii si datorita progreselor tehnologice in domeniul comunicatiilor fara fir. Practic totul este wireless mai nou. Camerele de supraveghere nu au facut exceptie. Asadar iata un ghid cat se poate de usor de digerat despre sistemul de supraveghere wireless.

In primul rand camerele wireless sunt utile urmatoarelor persoane:

  • cei ce doresc sa evite “aglomeratia” de fire inestetice prin casa.
  • cei ce au de montat camere pe distante mari. Costul cablului necesar poate fi atat de mare incat o solutie fara fir este mai ieftina.
  • cei ce inchiriaza locuinte si nu vor sa se deranjeze cu trasul de fire.
  • cei ce doresc monitorizare video temporara (un hotel care doreste sa urmareasca parcarea in timpul sezonului aglomerat, dar care iarna isi da camerele jos).
  • cei ce doresc un sistem video modern si, de ce nu, “fitos”.

Daca va incadrati intr-una din categoriile de mai sus, informatiile urmatoare va vor fi de folos.

Ca si camerele pe fir, camerele wireless sunt de doua tipuri: analogice si digitale.

Camere Wireless Analogice

Camerele wireless analogice folosesc frecvente radio pentru a transmite semnalul video si audio de la camera la un receptor radio. Producatorii folosesc frecvente de 900MHz, 2.4GHz, 5.8GHz, iar cele mai des intalnite sunt cele in frecventa 2.4GHz. Coincidenta face ca majoritatea router-elor, telefoanelor fara fir, cuptoarelor cu microunde, mai exact cam toate dispozitivele casnice, sa opereze in aceasta banda de frecventa. De aici probabilitatea foarte mare sa apara interferente. Chiar daca este nerecomandat sa mergeti pe solutia camerelor wireless analogice, 900MHz este varianta de luat in considerare in aceasta situatie. (cele mai putine interferente). Distantele pentru semnalele radio de la acest tip de camere sunt pe la 90 metri fara vreun obstacol in cale. Desigur, peretii, usile, corpurile de mobilier, etc vor diminua aceasta distanta.

Avantaje: pret mai mic fata de camerele wireless IP, receptoare multiple pentru o camera.

Dezavantaje: interfente de la obiecte de uz casnic, calitatea imaginilor clar inferioara fata de varianta digitala(IP), comunicare date intr-un singur sens (de la camera la receptor).

Camere Wireless IP (Digitale)

Camerele wireless digitale (IP) folosesc frecvente radio inalte pentru a transmite semnalul video si audio de la camera la o componenta a unei infrastructuri de retea (cel mai des un router wireless sau access point).

Avantajele acestei variante sunt:

  • semnalul bate pe distante mari (150metri fara vreun obstacol in cale).
  • calitate ridicata a imaginilor. Deoarece aceste camere sunt camere IP, iar procesarea semnalului se face la camera, fisierele video pe care camera le produce pot fi inmagazinate pe orice sursa de stocare disponibila. Se elimina astfel necesitatea unei unitati costisitoare de inregistrare.
  • comunicare in ambele sensuri (de la camera la retea si de la retea la camera). Acest lucru permite transmiterea de comenzi camerei: oprirea si pornirea luminilor IR in mod programat de exemplu, etc.

Dezavantajele nu sunt multe. Costul destul de ridicat al camerelor ar fi singurul inconvenient. Prea multa lume se sperie de acest lucru deoarece vede numai pretul camerei si automat se gandeste ca solutia totala va deveni foarte costisitoare. Realitatea este ca montajul foarte facil elimina nevoia unui cost al manoperei, nefiind necesare alte aparaturi scumpe (un router cu functie de stocare NAS – Network Attached Storage va putea pastra toate inregistrarile). In plus, calitatea net superioara a imaginilor cantareste foarte mult.

Digital_Wireless_4_Night_Vision_Camera_Security_CCTV_System_DVR

Sfaturi pentru achizitia unui sistem de supraveghere wireless

In incheiere cateva sfaturi utile pentru cei ce se gandesc la un sistem wireless.

1. Nu va grabiti! Cereti consultanta inainte de a cumpara. Noi o oferim gratuit. Fata de un sistem clasic pe fir unde structura cladirii nu reprezinta o variabila prea consistenta, la wireless totul conteaza. Grosimea peretilor, numarul de usi de la camera la receptor, distante, materialul din care este construita cladirea, etc.

2. Camerele wireless nu sunt toate complet wireless. Orice dispozitiv electronic consuma curent electric. Din acest motiv si camerele de supraveghere au nevoie de o sursa de alimentare. Luati asta in considerare cand va ganditi la un sistem de acest gen. Exista si camere fara fir pe baterii, dar acestea tind sa asigure o autonomie de doar cateva ore si astfel utilitatea lor este limitata la doar cateva aplicatii, nicidecum la supraveghere video permanenta.

3. Folositi-va de toate sursele de alimentare posibile din locatie. O camera wireless nu trebuie sa primeasca alimentare de la un punct comun central. Poate folosi orice sursa de alimentare disponibila din vecinatatea sa.

4. Un sistem wireless se compune din aceleasi componente ca si un sistem pe fir. Nu trebuie sa va sperie implementarea sistemului. Camerele vor capta imaginea si o vor trasmite catre o sursa de stocare. Desigur, diferenta evidenta este mediul de transmisie al informatiei de la camera la privitor.

5. Tineti minte ca orice legatura wireless este vulnerabila. Alegeti varianta fara fir doar daca cea pe fir iese obligatoriu din discutie.

6. Nu uitati ca tot ce este usor de instalat si estetic tinde sa fie si ceva mai scump. In final insa, tot ce conteaza este satisfactia dumneavoastra.

Magazin sisteme de supraveghere video de la Atu Tech

Leave a comment